У Львові стартував X форум місцевого самоврядування (відео)

  • 29.11.2023, 13:04
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні у Львові стартував Х форум місцевого самоврядування. До форуму онлайн та наживо долучились близько 400 учасників, представники 100 громад з різних куточків України. Разом з народними депутатами та представниками органів центральної влади обговорили головні виклики для розвитку місцевого самоврядування в Україні під час повномасштабного вторгнення.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Лейтенант Збройних сил України Олександр Ябчанка розпочав форум з презентації Маніфесту сталого миру «Світ після нашої перемоги».

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Маніфест розробили, можна сказати, на запит військових, тому що це було наше запитання до інтелектуалів – давайте ми все ж проговоримо контури нашої перемоги. І ось інтелектуали українські, громадські діячі взялись за написання того документу. Маніфест сталого миру дав мені відповідь на запитання, а що ж таке перемога. Якщо перефразувати, що є перемога для мене, то це – нас перестають вбивати, нас перестають намагатись знищити, або не мають такої змоги. Для цього ми маємо змінити те, що зараз називається російською федерацією, насправді це продовження російської імперії. І ми мусимо це донести і до громадян, аби зрозуміти контури нашої перемоги, і до наших міжнародних партнерів», – сказав Олександр Ябчанка.

Ключові теми форуму місцевого самоврядування:

  • як громади впроваджують підходи інтегрованого розвитку та забезпечують взаємодію влади, громадськості та бізнесу для виживання та розвитку в умовах воєнного стану; 

  •  досвід напрацювання спільних проєктів громад в межах Львівської агломерації; 

  • кращі практики залучення громадськості, співпраця та підтримка бізнесу на рівні місцевого самоврядування.

За словами міського голови Львова, сьогодні усі українські громади мають бути єдиними в прагненні допомагати ЗСУ та докладати зусиль для нашої перемоги.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Основна ідея децентралізації зароджувалася на майданчику форуму місцевого самоврядування, який ми проводили 10 років тому. Ми дійсно зробили титанічні кроки вперед. Але сьогодні - війна. І головна тема всіх панелей -  де знайти додаткові ресурси, щоб перемагати, купляти більше дронів, більше озброєння і щоб була краща співпраця з державою, тому що ми єдині, в нас один ворог і ми маємо його перемагати.

Звичайно, що є дрібні різні питання, наприклад, щоб держава передавала громадам оперування місцевих видатків і зборів, щоб дала можливість більше працювати з європейськими інституціями, тому що більше можна грантів отримати. Це все будем вирішувати, але головне – це зціпити зуби, йти вперед і перемагати, бути лідерами, адже за нами стоять люди, які нас обрали і які нам довіряють», – зазначив Андрій Садовий.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Під час форуму представники близько 10 громад Львівщини підписали Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». За словами міського голови Львова, це допоможе нам імплементуватись у структури Європейського союзу, мати можливість переймати досвід та залучати ресурси, щоб покращувати якість життя в Україні. 

Організатори заходу - КУ City Institute/Інститут міста та Львівська міська рада. Захід відбудеться за фінансової підтримки Уряду Німеччини в межах проєктів міжнародної співпраці «Фінансування досліджень та експертизи» та «Інтегрований розвиток міст в Україні II», які виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Стратегічну експертизу для реалізації заходу надала програма міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП, яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини та реалізує GIZ Ukraine, а також проєкту “Посилене партнерство для сталого відновлення», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Інформаційний партнер - сайт «Децентралізація».

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради 

фото Романа Балука для Львівської міської ради