Додаткові консультації для гідів, як коментувати екскурсії для незрячих, триватимуть до кінця липня

  • 24.06.2016, 10:38
  • 1050
  • Марія Демчина
Впродовж 22–23 червня на базі Ресурсного центру Львівської політехніки відбулись майстер-класи для львівських гідів, яких навчали проводити екскурсії для незрячих і слабозорих осіб. Навчання тривало у два етапи. Індивідуальні консультації для тих, хто виявив бажання засвоїти нові знання, триватимуть до кінця липня. Усі учасники майстер-класів отримають сертифікати.

Навчання, в якому взяли участь семеро гідів, тривало у два етапи: теоретична частина, під час якої вивчали психологічні особливості світосприйняття сліпих людей і проводилось чимало практичних тренінгів, та практична частина, що відбувалась безпосередньо під час маршруту у тестовому режимі.

Під час тестових екскурсій незрячим тренерам, які водночас виступали в ролі майбутніх користувачів нової послуги, заздалегідь підготовлені гіди коментували екскурсійний маршрут, візуалізували основні об'єкти, застосовуючи методику аудіодискрипції (або тифлокоментування).

Індивідуальні консультації для тих, хто виявив бажання засвоїти нові знання, а також тестування пропонованих гідами маршрутів, триватиме до кінця липня. Опісля Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів - УСІ» планує розпочати серію екскурсій, адаптованих для людей з вадами зору, запросивши заздалегідь підготовлених гідів.

Усі заходи тривають в межах реалізації проекту «Openlviv.blind.ua», підтриманого управлінням туризму Львівської міської ради. Ініціатори проекту завдячують актрисі Олександрі Бонковській та психологу Жанні Катерняк за допомогу, надану під час проведення  майстер-класів і навчання львівських гідів мистецтву тифлокоментування.