У Львові представили перші напрацювання міжмуніципальних проєктів у межах Львівської агломерації

  • 30.11.2023, 16:59
  • 216
  • Пресслужба ЛМР
У Львові, на Х Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування, презентували перші напрацювання, які можуть бути реалізовані в межах кількох громад та за підтримки європейських партнерів. Йшлося про перші з 24 проєктів, передбачені в Стратегії розвитку потенційної Львівської агломерації. Це екологічні проєкти, що стосуються очищення водойм: Щирецького водосховища, Гамаліївського озера та річки Зубра.

Фото Влади Боднарюк

Так, заступник директора департаменту міської агломерації Роман Кізима розповів про проєкт «Очищення Щирецького водосховища, зокрема розвиток озера Наварія», як промовистий приклад співпраці громад в форматі агломерації. А також - про перші кроки до його реалізації.

Зауважимо, озеро Наварія розташоване на території Пустомитівської громади. Та є в постійному користуванні, через комунальні підприємства, у Львівської громади. Наповнюють водойму вже забруднені нечистотами річки, що протікають через Солонківську та Сокільницьку громади. У цих селах наразі немає централізованого водовідведення, тому їхні стоки потрапляють в озеро.

Фото Влади Боднарюк

«Будівництво нових очисних споруд чи приєднання сусідніх громад до потужностей «Львівводоканалу» – це масштабні проєкти. Їх не під силу реалізувати навіть кільком громадам. Тут потрібне співфінансування та грантові допомоги. Знаю, що в Латвії вдалося замінити всі очисні споруди саме з допомогою європейських грантів екологічних програм», – розповів Роман Кізима.

Відтак, департамент міської агломераці вже ініціював кілька онлайн-зустрічей із представниками Ради Європи та успішними польськими асоціаціями самоврядування. Також вже є розроблена концепція розвитку озера Наварія. Та є домовленість про Меморандум між чотирма громадами. Сесії у двох громадах це вже підтримали.  

Крім того, є домовленість про Меморандум щодо Гамаліївського озера, там схожа ситуація. Заповнили заявку і на грант, який допоможе очистити річку Зубра.

 «Усе це лише перші напрацювання, але важливо, що вони почалися паралельно зі створенням Стратегії. Тож така послідовність подій лише доводить – про потенційну Львівську агломерацію не лише говорять, вона вже працює. А громади в такому рівноправному об'єднанні бачать насамперед додаткові можливості, якими почали користуватися», – наголосив Роман Кізима.

«Варто розуміти, що агломерації нічого не будують. Їхня роль в іншому – через згуртованість та співпрацю впливати на вирішення різних питань. Це модель інтенсивної співпраці, яка вже розпочалася», – підсумував Консультант Ради Європи Мирослав Кошелюк.

Нагадаємо, вчора у Львові представники 10 громад підписали Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». Асоціація стане платформою, що об’єднає громади задля реалізації спільних проєктів на взаємовигідних та рівноправних засадах. Також йдеться про можливість залучати на ці проєкти кошти європейських донорів.

А за тиждень до цієї події було погоджено першу та єдину в Україні Стратегію розвитку потенційної Львівської Агломерації до 2027 року. В межах Стратегії вже напрацьовано 24 ідеї міжмуніципальних проєктів, які можна опрацьовувати та реалізовувати.

Додамо, до складу Львівської агломерації мали б увійти Львівська та 17 довколишніх громад. У міськраді зазначають, що таке об’єднання - взаємовигідне для всіх. Адже йдеться про можливість отримати додаткове державне фінансування та європейські грантові кошти на реалізацію міжмуніципальних проєктів.  Що, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості та комфорту проживання мешканців усіх громад. Передусім мова про транспорт, поводження з відходами, екологічні проєкти, просторове планування, водопостачання та водовідведення тощо.