Реабілітація музикою: у центрі НЕЗЛАМНІ впроваджують новий напрям лікування посттравматичних розладів

  • 06.10.2023, 15:47
  • Пресслужба ЛМР
Новий напрямок – музикотерапію впроваджують спеціалісти Центру ментального здоров'я UNBROKEN у Львові спільно з британським композитором Найджелом Осборном. Це ще один ефективний спосіб психотерапевтичного лікування пацієнтів із посттравматичними розладами.

фото – Мальтійська служба допомоги

Музикотерапія стабілізує роботу мозку та допомагає людині опанувати біль, стрес, депресію та тривожність. Як наголошують медики, музика створена з певних звуків та частот, які здатні впливати на роботу головного мозку. Вони структурують його роботу та відновлюють відчуття плину часу.

Навчання спеціалістів Центру ментального здоров’я відбувається в межах проєкту «Art Therapy Force» за безпосередньої участі британського композитора Найджела Осборна. Музикант працював у багатьох гарячих точках, такі як Боснія, Уганда, Сирія, Чечня. І вже понад 30 років професор вивчає напрямок музичної терапії. За цей час він розробив власну авторську методику лікування музикою, яка включає в себе різні музичні техніки та підходи.

Найджел Осборн у своїх лекціях надає фахові академічні знання своїм колегам для створення навчального осередку для психотерапевтів. У кожній лекції розглядали важливі аспекти впливу музики та ритму на травму, методи роботи та організації процесу відновлення.

«Музикотерапія є потужною складовою в психотерапевтичній роботі. Знання та досвід Найджела Осборна відкривають перед нами нові горизонти в лікуванні та підтримці тих, хто пережив важкі травми війни. Для впровадження цього напрямку наші спеціалісти прослухають цикл лекцій британського композитора і згодом передаватимуть ці знання всій Україні», - каже Олег Березюк, керівник напрямку психологічної реабілітації Центру UNBROKEN.

До слова, пацієнти центру НЕЗЛАМНІ грають у боулінг – аби відновити координацію рухів, стріляють з лука – аби зміцнити м’язи тіла, малюють – аби здолати стрес, також рибалять, катаються на конях, грають у більярд і навіть готують їжу. Це нові види фізичної та психологічної реабілітації, що мають ефективні результати.

фото – Мальтійська служба допомоги