В мікрорайоні вул. Наукової облаштували коворкінг-зони, встановлюють сучасні зупинки та лавочки з підігрівом

  • 27.11.2017, 16:10
  • Христина Процак
«Розумний мікрорайон Наукова» не припиняє дивувати своїх мешканців новаціями та цікавинками у найрізноманітніших галузях. Тут докладають усіх зусиль, аби освіта у мікрорайоні була якісною та практичною. Нещодавно тут обладнали сучасний шаховий клуб, який вже понад місяць успішно функціонує на вул. Науковій, 17, і сьогодні тут відбувся турнір з шахів серед дошкільнят. Також Марта Романяк, начальник управління ІТ, та Андрій Шевців, радник міського голови Львова, показали презентацію про реалізовані проекти в рамках «Наукова – розумний мікрорайон».

«В нас тривали консультації з усіма професійними середовищами, починаючи від керівників дошкільних навчальних закладів, керівників шкіл, потім з мешканцями та батьками.

Працюємо над створенням коворкінг-зон у школах. Є школа на вул. І. Пулюя, 16. Її використовують і під час уроків, і після уроків. Там встановлений проектор.

В мікрорайоні є 4 садочки, в одному з них зроблена сенсорна кімната.

При капітальних ремонтах змінюється підхід, використовуються технології сучасні. На подвір’ї дошкільного навчального закладу №39, який буде відкрито, зроблені по цілій території равлики, діти розвиваються прогулюючись. Ці малюнки нанесені не фарбою, а кольоровою бруківкою.

Громадські простори обладнані комплектами для відпочинку, де є шахові дошки. Вони антивандальні. Таких закуплено 8 комплектів, встановлюються лавочки. Вони поставлені 3 тижні тому. Встановлюються лавочки з підігрівом та освітленням. В лавці є спеціально встановлена стрічка і коли температура опускається нижче +3, то вмикається підігрів. Така зона буде на вул. Пулюя, 16 і на вул. Науковій, 90 для жінок з колясками, це було їхнє прохання.

Освітлені пішохідні переходи, розміщені знаки експериментальні, встановлені на кільцях стовпці. На одному кільці вже працюють, на двох – запрацюють цього тижня. Розроблена з партнерами нова серія зупинок, яка затверджена виконавчим комітетом. Цей проект буде реалізовуватись до кінця грудня – 4 нові зупинки буде розташовано. Від міста була необхідність облаштувати правильні платформи для зручності маломобільних людей. Компанія передає 4 зупинки, одна з яких буде з електронним табло. На всіх зупинках буде можливість заряджати гаджети, освітлення, додаткові зручності.

Реалізовується проект е-медицина. Маємо до кінця року в 2-ій поліклініці встановити серверну, обладнати в кожному кабінеті комп’ютер з принтером, і компанія Елекс надає ліцензію на використання програми «Доктор Елекс».

Було заявлено про 20 млн грн, які місто готове інвестувати у певний період часу. Вже інвестовано 8 млн грн, з поліклінікою буде 11 млн грн. Залучено приватних коштів 1,5 млн грн.

Багато проектів на стадії оголошення торгів, бо складні експертизи. Наприклад, на вул. Науковій, 29 виділено приміщення, зроблений проект, оголошені торги, але два рази експертиза повертала, бо ми застосували новітні матеріали і багато енергоощадних технологій. Ми б хотіли зреаліазувати дитячий клуб «Наукова», де буде автомобільний трек, фізика, хімія, автомобілебудування, є фахові колеги, які готові долучитись. Інший проект – стем-спейс – це лабораторія на вул. Науковій, 49, там є приміщення. Це була би базова площадка для навчання вчителів за системою освіти 3.0», - розповів Андрій Шевців, радник міського голови Львова.

«Ми багато уваги в цьому мікрорайоні приділяли освіті та культурі. Ми обладнали клас сольфеджіо у Львівській дитячій школі мистецтв №10 на вул. Пулюя, 7. Там був зроблений ремонт, купили інтерактивну дошку з проектором, є клавіатура спеціальна. Також є спеціальне програмне забезпечення, яке звук перетворює в музику.

Ми облаштували клас образотворчого мистецтва, зробили ремонти, закупили меблі та обладнання. Наступного року буде закуплено смарт-борди, а також 3D-принтери, що дасть змогу навчати дітей 3D-графіці.

Цікава річ – BigTab – розмістили у бібліотеці на вул. Симоненка, 10. Наповнили інтерактивною картою міста Львова, плануємо доповнити тваринним і рослинним світом.

Облаштовані лінгафонні кабінети, буде закуплено мультиборди у кожну школу з програмним забезпеченням, буде проектор, оновлення техніки і коворкінг-зони. Лінгафонні кабінети вчителі використовують. Кабінети облаштовані цікаво, працювали дизайнери, використали львівське програмне забезпечення.

В школі «Надія» протестували ВІАР-технології, але ще їх не закупили. Це можна використовувати на уроках для вивчення географії, історії тощо. Але це дороге рішення – комплект коштує 300 тис грн. Прилад можна використовувати під час групового навчання для 15 учнів. Контент треба оновлювати постійно.

У дошкіллі цікаве рішення – це сенсорна кімната в ДНЗ №165 для діток з особливими потребами, діток з аутизмом. Там зроблено спеціальний ремонт. Ця кімната є затемнена, використано спеціальні ролокасети. З відгуків вихователів діти реагують дуже добре. Ми хочемо також почути відгуки батьків.

Кімната Монтессорі обладнана, ця система вже добре відома батькам. Вона діє в ДНЗ №153», - розповіла Марта Романяк, начальник управління ІТ.

«Ці добрі приклади, які у нас є тут, треба реалізовувати у інших мікрорайонах», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Довідка

«Розумний район» – це міська ініціатива, у межах якої один із мікрорайонів Львова обладнують цифровими, інноваційними сервісами. Проект «Наукова – розумний мікрорайон» передбачає:

  • оновлення, консолідацію та уніфікацію технічних ресурсів для забезпечення надійної роботи інформаційно-комунікаційної структури у межах мікрорайону;
  • створення єдиної системи безпеки;
  • впровадження інноваційних підходів до навчання та розвитку в освітніх та культурних закладах;
  • створення елементів спортивної та дитячої інфраструктури;
  • створення громадських просторів на основі принципу соціальної взаємодії теорії “нового урбанізму“;
  • проведення інформатизації об’єктів гуманітарної сфери мікрорайону;
  • оновлення світлофорних об’єктів;
  • реконструкцію об’єктів дорожньої інфраструктури;
  • «розумне» освітлення елементів громадського користування;
  • запровадження електронної медицини.

презентація «Наукова – розумний мікрорайон»