Палац архієпископів

алац архієпископів (Площа Ринок, 9) – пам’ятка XVII-XVIII століть із кам’яним порталом, двома коринфськими колонами і настінними розписами XVII століття.

Архієпископський палац і, зокрема, ділянка, на якій він стоїть, були власністю Римо-Католицької Церкви від XIV століття і до 1939 року. З цією будівлею пов’язаний  цікавий історичний факт, коли магістрат не хотів надавати земельної ділянки архієпископу Бернарду, і розлючений прелат наклав на Львів інтердикт – заборону здійснення Богослужінь і релігійних обрядів. Львів’яни поскаржилися на Бернарда Папі Римському і той відлучив архієпископа від Церкви. У будівлі, яка була попередницею сучасної, зупинялися король Ягайло і королева Ядвіга.

Власне цей будинок звели 1630 року на замовлення латинського архієпископа Гроховського за проектом відомого львівського архітектора Яна Покоровича. Він мав 68 кімнат, Золоту і Порцелянову зали. В цьому палаці зупинялися польські королі, а 1673 року тут після раптової хвороби помер нащадок спольщеного українського шляхетського роду король Речі Посполитої Міхал Корибут Вишневецький.1724 року будинок став відомим через гучне весілля, яке влаштував тут для своєї  доньки Софії коронний гетьман Адам Сенявський. З дощових ринв будинку протягом години на бруківку лилося дороге угорське вино.Від середини XIX століття палац архієпископів належав католицькій семінарії, яка здавала будівлю в оренду. Приміщення винаймали здебільшого друкарні. На початку XX століття тут містилося Чиновницьке казино і клуб «Англійське коло», у якому збиралися англійці, що мешкали тоді у Львові.