Палац Семенських-Левицьких

Палац Семенських-Левицьких (вулиця Пекарська, 19) – один із яскравих зразків палацової пізньоеклектичної архітектури XIX століття.

Посол Галицьких штатів, граф Костянтин Семенський, дідич містечка Магерова, замовив проект палацу в архітектора Фридерика Баумана, що походив із Прусії. Палац на Пекарській було збудовано до 1849 року.

Син графа Костянтина, Вільгельм Станіслав Семенський (1827-1901), котрий дослужився до звання таємного радника цісарського двору і був членом австрійської Палати панів та кавалером Мальтійського ордену, перебудував палац 1877 року. Проект розробив архітектор А. Вагнер у стилі французького бароко. Архітектори Іван Левинський та Ян Кудельський у 1891-1894 роках реконструювали палац, який зберіг донині свій зовнішній вигляд.

Палац схожий на давню резиденцію, має бічні флігелі та просторе подвір'я. На схід від головної брами розміщений в'їзд до стаєнь та манежу, він оздоблений двома головами коней. Адже Вільгельм Станіслав Семенський був президентом Галицької комісії з вирощування коней та великим шанувальником цих тварин.

856 року Вільгельм Станіслав одружився зі Софією Левицькою і їхній спадкоємець – Станіслав Костянтин Марія Фелікс (1864-1918) писався вже Семенським-Левицьким. Відтоді на фасаді палацу зберігся вензель S.L. Нащадки цього роду живуть зараз у Канаді, а їх палац у Львові чекає на поважну реставрацію.