Палац Справедливості

Палац Справедливості (вулиця Князя Романа, 1/3) – адміністративна будівля кінця XIX століття у стилі віденського неоренесансу.

Будинок споруджений за проектом архітектора Ф. Сковрона у 1891-1895 роках для Вищого суду Галичини, який ще називали Палацом Справедливості. На аттику головного фасаду – частково збережена кам’яна група Меморіальна дошка І.Франка«Справедливість» авторства відомого скульптора Леонардо Марконі. У вестибулі збереглося незвичайно велике дзеркало кінця XIX століття і два алебастрові леви роботи скульптора, автора пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові, Антоні Попеля. В інтер’єрі будинку міститься інша скульптура Попеля – статуя Юстиції (1896 рік).

У залах Палацу Справедливості відбулося свого часу багато гучних судових процесів. На цьому місці у приміщенні старого монастиря Кармелітів до 1889 року містилася в’язниця. Тут у 1877-1878 роках відбував покарання Іван Франко, про що свідчить меморіальна таблиця на фасаді будівлі. Зараз у будівлі містяться навчальні корпуси університету «Львівська Політехніка».