Львів у 1914-1915 роках

18 жовтня 1914 р.

«...багато людей сходяться до його саду з сокирами й пилами» Крім уже звичних повідомлень про варварське добування дров, львівські газети приділяли увагу і фінансовим питанням. Чим займалися банки і звідки маґістрат збирався взяти кошти – про це в сьогоднішньому випуску.

«Внутрішня позика м. Львова. Оскільки старання президії міста щодо отримання зовнішньої позики, необхідної для покриття дефіциту, утвореного незапланованими видатками, виявилися безрезультатними, залишається єдиний шлях отримання внутрішньої позики. Справа розвивається добре, а рішення, які в цьому напрямку прийняв маґістрат, мають усі шанси бути затвердженими» («Gazeta Wieczorna», s. 3).

«З банківських кіл. Галицький Акційний Купецький Банк (вул. Коперніка, 3, мезонін) вирішив обмежити на даний момент свою діяльність двома послугами: І. Прийом ощадних внесків і внесків на поточний рахунок у коронах і рублях; ІІ. Застава цінних паперів і ощадних книжок кредитних установ, які станом на цей момент покинули Львів» («Gazeta Wieczorna», s. 3).

«Президент міста Львова д-р Рутовський поселився в президіальних апартаментах у ратуші. Передача цього помешкання д-ру Рутовському виявилась необхідною з огляду на потребу постійного сполучення і контакту президента з владою, виконавчими органами і громадянами міста» («Kurjer Lwowski», wydanie poranne, s. 3–4).

«Полонені. Вчора ввечері вулицею Городоцькою провадили кілька великих партій австрійських полонених, яких захопили в полон під час останніх боїв. Кількість полонених становила близько тисячі. Кільканадцять з них везли на фурах» («Gazeta Wieczorna», s. 3).

«Закриття “Рацлавіц”. Чудову рацлавіцьку панораму, яка досі була відкрита для відвідувачів протягом усього року, президія міста вирішила цього року закрити 1 листопада» («Kurjer Lwowski», wydanie poranne, s. 4).

«Дороге сп’яніння. Вчора до поліції приведено Ґжеґожа Миша, залізничного столяра, який, напившись, влаштовував такі авантюри на чернівецькому вокзалі, що сотні осіб збіглися, не розуміючи, що сталося. Далі розпочав бійку з поліцейськими, аж врешті його відпровадили до інспекції. В натовпі пияк загубив 25 рублів. Його покарано 8 днями арешту» («Słowo Polskie», wydanie poranne, s. 3).

«Поліцейська хроніка. Роман Кроковський, управитель будинку на вулиці Зеленій, 38, повідомив поліції, що сусіди нищать йому фруктові дерева. У зв’язку з тим, що багато людей сходяться до його саду з сокирами й пилами, з метою нищення саду, автор донесення просить поліцію втрутитися» («Kurjer Lwowski», wydanie poranne, s. 4).

Газета у форматі pdf