На відновлення трьох аварійних об’єктів у Львові виділять кошти з резервного фонду міського бюджету

  • 21.06.2017, 17:44
  • Марія Демчина
Сьогодні у мерії на позаплановому засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС погодили рішення про виділення коштів з резервного фонду міського бюджету на проведення невідкладних аварійно-відновлювальних робіт щодо окремих ділянок підпірної стінки і сходів храму св. Івана Золотоустого на вул. Лисенка, 43, а також – підпірних стінок біля житлових будинків № 8 і № 10 на вул. Щурата. Об’єкти є в аварійному стані тому, щоб запобігти їх подальшому руйнуванню і уникнути травмування людей, їх відновлять.

Лисенка 43
1 Щурата 8
Зокрема, Личаківській райадміністрації на відновлення окремих ділянок підпірної стінки і сходів на вулиці Лисенка, 43 виділять кошти з резервного фонду міського бюджету (згідно з проектно-кошторисним розрахунком, який розроблений НДІ «Проектреконструкція») на проведення невідкладних аварійно-відновлювальних робіт в сумі 1 494 527 грн.

«Через довготривалу експлуатацію підпірної стінки і не проведення підтримуючих ремонтів, а також при непрацюючій дренажній системі, внаслідок чого є перезволоження гранту і силове навантаження шару землі на підпірну стінку, довжиною 48 м та висотою близько 3, 5 м, – сталося вертикальне відхилення від осі кам’яної вкладки до 5 градусів і часткове руйнування та обвал кам’яної вкладки з природного каменю підпірної стінки, особливо нижньої частини, де випали кам’яні блоки. Також в аварійному стані є сходи, які ведуть на прибудинкову ділянку перед південним фасадом храму Святителя Івана Золотоустого. Зокрема, через їхню довготривалу експлуатацію без проведення підтримуючих ремонтів, і силового навантаження шару землі на їхню огороджуючу стінку, сталося часткове руйнування кам’яних сходинок та кладки з природного каменю», - розповів голова Личаківської районної адміністрації Іван Лозинський.

Лисенка, 43
Щурата, 8

«Потрібно також зробити благоустрій всього подвір’я і відвести воду, яка  накопичується в землі і тисне на стінку, бо це основною причиною її руйнації», - додала начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Додамо, що цей об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Також на комісії погодили виділення коштів з резервного фонду міського бюджету Шевченківській райадміністрації на відновлення підпірних стінок біля житлових будинків № 8 та №10 на вулиці Щурата. Зокрема, згідно з проектно-кошторисними розрахунками, які розроблені ТзОВ «ГАЛИЦЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИК», для відновлення стінки біля будинку № 8 виділять 279 385 грн., і стінки біля будинку № 10 – 298 874 грн.

Щурата 10

«Біля будинку № 8 є підпірна стінка, яка обмежує територію від будинку, і є стежки, якими користуються мешканці. На сьогодні ця ділянка знаходиться у практично аварійному стані, спостерігається зсув блоків у бік дитячого майданчика, що є дуже небезпечним. Ідентична ситуація склалася біля будинку № 10 на вул. Щурата. Тут підпірна стінка викладена з залізобетонних блоків і плит, і вона призначена для недопущення руйнування земляного шару між будинком і пішохідною доріжкою. На сьогодні на відстані близько 15 метрів спостерігається зсув блоків від пішохідної доріжки, і 6 метрів підпірної стінки є зруйновано», - розповіла голова Шевченківської районної адміністрації Надія Банах.