«На моє глибоке переконання – це однозначно штучно створена блокада», - А. Садовий

  • 06.04.2017, 16:15
  • Прес-служба ЛМР
Ситуація із вивезенням ТПВ з міста залишається критичною, адже полігони знову закриті для Львова. Водночас місто активно співпрацює з французькими фахівцями компанії Egis над розробкою документів щодо нового об’єкту поводження з ТПВ. Про це під час засідання сесії Львівської міської ради повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Я би хотів закцентувати увагу на проблемі, в якій ми живемо вже 10 місяців. Це є блокада. Станом на сьогодні в нас в місті Львові 423 майданчики є переповнені. Найскладніша ситуація по Шевченківському району – там, фактично, 169 майданчиків є переповнені. Ситуація критична.

Як відомо, ще минулого тижня за результатами комісії НС області було прийнято рішення розблокувати частину полігонів у Львівській області. До п’ятниці наші превізники змогли частину відходів вивезти. На сьогоднішній день невивезеними є більше 2 тис. тонн відходів на території міста Львова. Станом з п’ятниці всі основні полігони, які приймали відходи на території області, є закриті. Ми туди вивозити відходи не можемо.

Я безперечно, кожного дня про це інформую голову обласної адміністрації, позавчора я про це інформував Прем’єр-міністра України. Ми звертаємося з відповідними зверненнями і до Міністра охорони здоров’я, тому що ситуація нагнітається. Якщо буде така ж сама температура і ми не будемо мати куди вивозити відходи з міста Львова, тоді треба буде вже оголошувати зовсім інший стан і державні органи влади повинні були це зрозуміти.

На превеликий жаль, на наші з вами звернення, які ми озвучили на минулому пленарному засіданні, до міст, до областей України з пропозицією допомогти поки що ми не отримали підтверджених листів згоди. Я обдзвонював багатьох мерів: люди схиляють голови і, на превеликий жаль, не дають жодної позитивної, ствердної відповіді.

Вчора ми мали зустріч із частиною депутатів міської ради з громадськістю, обговорили цю проблему. Треба шукати неординарні варіанти вирішення проблеми.

Я сьогодні хочу подякувати всім, хто займає принципову, тверду позицію, хто виступає на захист міста. На моє глибоке переконання – це однозначно штучно створена блокада. Мені тільки важко уявити, які цілі ставлять замовники цієї біди для міста Львова.

Я ще раз наголошую: не подобається Садовий, не подобається «Самопоміч», будь ласка, бийте, карайте – це робиться системно, але не робіть заручниками громаду міста Львова!», - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Водночас мер поінформував про хід співпраці з французькою компанією Egis.

«Вчора, була зустріч з компанією Еджіс. Вони в активній фазі робіт стосовно першої частини протиаварійних робіт на полігоні в Грибовичах і обіцяють свій пакет документів вже передати на адаптацію українським проектним інститутам в другій половині квітня. Також вони обіцяють до кінця квітня оприлюднити їхню пропозицію з точки зору оптимального місця розташування заводу з глибинної переробки відходів. Також вони приступили до роботи з підготовки документів для ТЕО по самому заводу, щоб ми могли, маючи це ТЕО, вже йти на тендерні процедури за кошти європейських банків.

Крім Європейського інвестиційного банку, який давно має бажання нам допомогти, і ви знаєте, що рік часу угода є підписана зі сторони України, але через Міністерство поки що ми не маємо позитивних результатів. Є Європейський банк реконструкції та розвитку, який також висловлює бажання допомогти. Він офіційно озвучить свою пропозицію на екологічному форумі, який 27 квітня буде відбуватися у Львові, де буде багато представників міжнародних організацій. І ми хочемо проаналізувати загальну ситуацію, яка є в Європі, ситуацію, яка є в Україні. І вже більш детально представити проектну частину по роботах, які зроблені компанією Еджіс.

Тобто, наша задача однозначна: ми повинні збудувати якісний, сучасний завод по глибинній переробці відходів. Я думаю, що це буде перший завод в Україні такого класу і, звичайно, це є рекультивація існуючого полігону, тому що по-іншому закрити цей полігон можливості немає. Треба якісно рекультивувати, використовуючи найсучасніші передові технології, які сьогодні використовуються у країнах Європейського Союзу.

В країнах Європейського Союзу  діє норма, що має бути наступний стандарт: 5% має іти на захоронення, 95% має іти на вторинну переробку відходів. В нас в Україні, щоб ви розуміли, 96% відходів іде на захоронення і тільки 4% йде на переробку. Це кричуща різниця. Тому, враховуючи, що французька компанія також буде зі своєї сторони готувати комплексну програму поводження з ТПВ у місті Львові. І, я думаю, що ми будемо чи не першим містом в Україні, яке буде мати такий документ. Це, мабуть, буде базовий документ для інших українських міст, щоб вони могли черпати цей досвід.

Ця біда, яка сталася у Львові, вона заставляє рухатися дуже активно і, насправді, зробити речі, які потім з гордістю будемо згадувати усі ми»,- сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.