«ЄБРР анонсував наміри долучитись фінансово до вирішення проблем міста Львова з утилізації ТПВ», - А. Садовий під час відкриття Екологічного форуму у Львові

  • 27.04.2017, 12:31
  • Христина Процак
Сьогодні у Львові відбувається Екологічний форум. Ключовою темою форуму є обговорення питань поводження з ТПВ в Україні. Зокрема під час Форуму французька компанія Egis презентує програму поводження з ТПВ для Львова. Як зазначив під час відкриття форуму міський голова Львова Андрій Садовий, для Львова дуже цінним є досвід провідної європейської компанії та допомога Уряду Франції.

фото: Олександр Мазуренко

«Для мене велика честь вітати усіх на Екологічному форумі. Він має дуже просте завдання – спільно опрацювати ряд важливих ідей і дати добрі дороговкази у завтрашній день. Буквально щойно я приїхав з Весняного ділового форуму, який також сьогодні відбувається у Львові. Також сьогодні відбувається великий Агрофорум. Львів сьогодні має таку цікаву місію.

На Весняному діловому форумі ми підписали вже фінальну угоду з ЄБРР щодо виділення 10 млн євро на реалізацію проекту електронного квитка. 17 листопада минулого року, коли ми почали цей процес з банком, ми тоді відкривали нове сполучення трамвайне з центру міста Львова у Сихівський масив, який є одним з найбільших. Ми у Львові збудували 11 км нової трамвайної колії. Мені здається, що це більше, ніж у всіх містах України за роки незалежності. Плюс нові сучасні трамваї львівського виробника. Це якщо говорити про екологію, бо ми переконані, що електротранспорт має мати не просто майбутнє, а він має бути основою для комунального транспорту. Цікавий приклад: дуже багато мешканців Сихівського масиву перестали користуватись машинами, бо дешевше і комфортніше заїхати новою окремою лінією в центр міста.

Також пан Шевкі, підписуючи угоду, сьогодні анонсував наміри банку долучитись фінансово до вирішення проблем міста Львова з утилізації ТПВ. Це буде у продовження тої співпраці, яку ми розпочали з Європейським інвестиційним банком. Це продовження тої співпраці, яку ми свого часу розпочали з Міжнародною фінансовою корпорацією, представники якої сьогодні також є тут. Звичайно, є ургентні питання, на які також треба відповіді. Я дуже втішений фаховістю і рівнем сьогоднішньої аудиторії. Я очікую цікавих дискусій, цікавих думок. Переконаний, що цей форум увійде у вже таку хорошу плановість, ми зобов’язані показати приклад для всієї нашої країни. На жаль, у нас раніше не було розуміння, наскільки це складно і важко. Коли біда нас заставила це зрозуміти, тільки тоді ми зрозуміли. Нам треба вчитись на власних помилках і робити все можливе, щоб інші цих помилок не допускали. Бажаю доброї дискусії і дякую, що ви всі приїхали», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Участь в Екологічному форумі беруть міжнародні фахівці, науковці, громадські діячі, народі депутати, активні мешканці.

Форум складається з кількох панельних дискусій на теми: «ТПВ в Україні: як сміття стає ресурсом?», «Шлях Львова: яку модель обирає місто?», «Малі кроки для великих рішень», та презентації успішних практик у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Важливою подією форуму є презентація французької компанії Egis програми поводження з ТПВ для Львова.

Нагадаємо, 17 березня Львівська міська рада підписала меморандум про співпрацю з французькою компанією Egis щодо проекту поводження з твердими побутовими відходами, зокрема підготовки комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами, включаючи об’єкти збору, переробки, утилізації ТПВ у Львові.

З часу підписання меморандуму про співпрацю, над підготовкою комплексного дослідження та стратегії міста у сфері поводження з відходами у Львові працюють фахівці французької компанії Egis. Компанія розробляє дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію». Фінансується це дослідження грантовими коштами в сумі 650 тис євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції.

відео: Андрій Андрух