«У машинах, які вивозять відходи, є GPS, який працює у межах міста», - А.Садовий

  • 01.06.2017, 15:39
  • Романа Куць
Про проблему вивезення відходів з міста Львова, про виділення ділянки для резервного полігону, про витрати з міського бюджету на вивезення ТПВ та про ситуацію на сьогоднішній день зі сміттям у Львові розповів міський голова Андрій Садовий.

«Я думаю, що кримінальних справ є багато і буде ще дуже багато тому, що ми рік часу живемо у сміттєвій блокаді. Тому, за поданням прокуратури, суд прийняв рішення закрити Грибовицький полігон і рік часу місто не має куди вивозити відходи. Мудрі перевізники стараються знайти можливості, полігони, але, незважаючи ні на що, якщо підтвердяться факти корупційних діянь, то це є покарання і тюрма. Всі це прекрасно знають, закон треба поважати і сміття має бути тільки на легітимних полігонах. Тому нехай прокуратура проводить розслідування, це їх робота. Буде рішення суду – будемо з ним ознайомлюватися.

Якщо ми отримуємо результати за рішенням суду, безперечно, що ми будемо це брати до уваги, адже це дуже серйозна річ. Ніхто не має права красти бюджетні кошти. Але, я ще раз говорю, що місто затиснули в сміттєвий мішок. Меморандум, який був анонсований, де було вказано, що 570 тонн має вивозитись у межах області, не працює. Ми маємо можливість вивозити тільки 80 тонн. Ми дальше живемо у дуже складному періоді і невідомо, що буде завтра.

На сьогоднішній день Львів продукує орієнтовно 500-600 тонн. Це залежить від ситуації, адже багато мешканців, які живуть в прилеглих районах, їдуть до Львова і викидають сміття тут. І це насправді велике навантаження для нас. Наші відходи приймають міста у Львівській області, приймає трошки Буськ, Новояворівськ, одну машину Червоноград, дві - Жидачів. Це дуже невеликі об’єми. Також, дещо вивозимо по Україні, де є можливість. Як правило, ця співпраця триває дуже недовго, тому що ті полігони відразу мають проблеми, якщо з нами працюють. А жодної нової ділянки під резервний полігон область на сьогоднішній день так і не виділила. Тому кожного дня це проблема номер один для міста Львова.

Однозначно, що ми компенсуємо витрати за кілометраж згідно з тими документами, які подають. Цим займається комунальне підприємство. Щоб ви розуміли, на ньому вилучили раз документи, потім копії документів, потім копії копій документів і так далі. Ми запросили відому європейську компанію для проведення аудиту і поліція навіть не дає документи для того, щоб місто провело свій власний аудит. Тобто ситуація дуже цікава, як я розумію, це буде у межах країни наступний етап – велике шоу, корупція, сміття і так далі. Таке державне замовлення, мабуть, є. Тому я спокійний, бо якщо держава запланувала собі такі афери, то треба якось мужньо це все витримувати.

Щодо витрати коштів, у цьому році ми виділили у бюджеті більше 90 млн. гривень і я розумію, що цієї суми нам буде мало і треба буде її збільшувати.

Звичайно, у машинах є GPS, який працює у межах міста, є відповідальність перевізників, адже я з самого початку сказав, що за кожною машиною їдуть люди, які спостерігають, куди ви вивозите сміття. Все контролюється і за кожен кілометр ви нестимете відповідальність. Тому, якщо порушили, то будуть покарані.

Проблема буде вирішена, коли, по-перше, держава зніме тиск з нас тому, що завод, який ми починаємо будувати у цьому році, ми будемо будувати орієнтовно 2 роки, адже його не збудують за 1 день. Цей завод дасть можливість глибинно переробляти відходи. По-друге, ситуація вирішиться, коли область врешті-решт нам надасть ділянку під резервний полігон тому, що таку ділянку ми так і не отримали.

Є компанії перевізників, які виграли право на вивезення сміття у межах міста Львова. Кожна фірма має до 20% ринку вивезення сміття з міста. Якщо вони потребують вивозити відходи на більші відстані, ніж ті, які передбачені у документах, тому що базово вони всі мали вивозити відходи у Грибовичі, тоді їм компенсуються витрати за кілометраж, якщо вони вивозять в центральну Україну, на схід. Це все чітко зазначено у документах», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.