Мерія Львова поінформує Президента України про критичну ситуацію з вивезення ТПВ з міста

  • 12.06.2017, 16:30
  • Галина Пелих
Сьогодні, 12 червня, відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого прийнято рішення звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря РНБО України про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Про таке рішення також буде поінформовано Президента України та Голову ВРУ.

Рішення міської комісії ТЕБ та НС пов’язане з критичною ситуацією, яка склалась в місті з захороненням та вивезенням ТПВ. Як доповіли під час засідання комісії представники фірм-перевізників, зараз у Львові загалом є 6850 тонн накопичених та не вивезених ТПВ, що дорівнює майже півторамісячній нормі. Більшість перевізників не мають куди вивозити сміття.

Відповідно до Меморандуму від 21 квітня 2017 року між Львівською обласною держадміністрацією, Львівською обласною радою і Львівською міською радою про співпрацю щодо прийому твердих побутових відходів із міста на полігони області, зі Львова приймають лише 80-100 тонн в день. Меморандум підписали лише 13 міст з 19-ти, реально договори укладені лише з 4-ма містами області.

«У розпорядженні Держпродспоживслужби пунктом четвертим встановлено «органу місцевого самоврядування забезпечити систематичне вивезення побутових відходів з усіх адміністративних районів міста Львова і не допускати тривалого накопичення сміття, що може призвести до росту інфекційної захворюваності серед населення міста». Також в описовій частині цього розпорядження ми можемо побачити, що Держпродспоживслужбою, я так розумію, що це є єдиний орган, який має право встановлювати такі факти, встановлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин аміаку та сірководню в атмосферне повітря на певних майданчиках у Франківському районі. А також встановлено реальну загрозу виникнення та розповсюдження хвороб, пов’язаних з надмірним розповсюдженням  комах.

Відповідно, оскільки ми не маємо можливості виконати це розпорядження Держпродспоживслужби, я пропоную, у відповідності до ЗУ «Про надзвичайну  екологічну ситуацію», звернутися до відповідних органів про оголошення адміністративної території міста Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Процедура є встановлена статтями 5 і 6 цього закону. Зокрема, ми, як орган місцевого самоврядування, маємо право звернутися до Кабінету Міністрів, до Ради національної безпеки та оборони з відповідним поданням. Також з таким поданням має право звернутися голова обласної державної адміністрації. Відповідно Указом Президента затверджується таке рішення, яке потім підлягає затвердженню у Верховній Раді.

Бо станом на теперішній час я не бачу жодної іншої змоги вирішення цієї ситуації. Оскільки перевізники кожного разу знаходяться в форс-мажорних обставинах. І  вирішення такої ситуації не вбачається», - сказала під час доповіді в ході засідання комісії ТЕБ та НС керівник юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

«На сьогоднішній день ситуація загострюється. Рік часу ми живемо в сміттєвій блокаді. Ми неодноразово чули чіткі команди зі сторони Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів стосовно врегулювання ситуації. Але, на превеликий жаль, немає жодного кінцевого результату. На сьогоднішній день ситуація дійшла до межі.

Тобто ми своїми силами, на превеликий жаль, не зможемо це врегулювати. Тому що ми на території Львова не маєм жодного полігону. За 26 років незалежності громада міста Львова не отримала жодної легітимної пропозиції стосовно облаштування резервного полігону на території області. Як ви знаєте, наш полігон за поданням Прокуратури рішенням суду є закритий. Він не функціонує. І в нас нема резервних можливостей, куди вивозити відходи. Ми зверталися з відповідними листами до всіх місцевих рад, обласних державних адміністрацій. Всі нам дали відмову. Остання надія була, коли ми підписували меморандум за присутності Віце-прем’єр-міністра Кістіона. Фактично ми меморандум можем виконувати в невеликій частині: з тих 570 тонн ми можем вивозити всього якихось 80-100 тонн. Тому я на сьогоднішній день вбачаю єдино можливим – це підтримати пропозицію Гелени Казимирівни Пайонкевич щодо звернення до Ради безпеки та обори стосовно ініціативи про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Ми не маєм права ставити під загрозу життя мешканців міста Львова! Ми повинні чітко діяти в рамках чинного законодавства. Можливо, цей наш крик буде почутий і буде адекватна реакція. Тому що впродовж року жодної реакції ми не отримали. Коли органи державної влади приймали рішення закривати полігон, то автоматично мала бути пропозиція, куди громада має вивозити відходи.

Так, ми отримали від Уряду Франції, від європейських інституцій. Так, ми у цьому році  закінчимо проектну частину і будем будувати завод з глибинної переробки сміття, але, щоб його збудувати, потрібно 2 роки. Тому я вважаю, що ми, як платники податків, маємо право розраховувати на підтримку держави, тому що є зона компетенції міста Львова, а є зона компетенції держави.

Прошу, Гелено Казимирівно, сформулювати резолютивну частину, щоб записати це в рішення комісії», - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Доручення Львівському міському голові, відповідно до Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», у встановленому законом порядку звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря Ради національної оборони про оголошення адміністративних територій міста Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Також, оскільки рішення приймається Президентом України, пропоную поінформувати Президента України та Голову Верховної Ради України про ситуацію, яка склалась у Львові, і про подані звернення», - резюмувала Гелена Пайонкевич.

Нагадаємо, за результатами перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби області, міста і ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» окремих переповнених контейнерних майданчиків ТПВ,  встановлено перевищення ГДК забруднювальних речовин (аміаку та сірководню) в атмосферному повітрі, виявлено бактеріально-забруднений ґрунт, велику кількість личинок і лялечок синатропних мух, що свідчить про їх масове розмноження.

Відтак, комісія вирішила, відповідно до статті 50 Кодексу цивільного захисту України, статті 5 і статті 6 Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», у встановленому порядку підготувати подання про оголошення території міста Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації до голови Львівської обласної державної адміністрації, Прем’єр Міністра України, Ради національної безпеки і оборони України.

Як уточнила Гелена Пайонкевич, директор юридичного департаменту, органи місцевого самоврядування мають право звертатись з такою ініціативою в Кабмін, РНБО, однак, відповідний указ Президента повинна затвердити ВРУ.

Протокол