«Вчора я підписав усі необхідні рішення, усім відправив звернення», - А. Садовий про результати міської комісії з питань ТЕБ і НС

  • 13.06.2017, 15:25
  • Христина Процак
Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував вчорашнє рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ініціативи оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. За словами мера, відповідні подання були вчора скеровані голові ЛОДА, Прем’єр-міністрові України, голові РНБО, а також Голові ВРУ та Президентові України. Реально, ситуацію можна вирішити за день, якщо розблокувати для Львова полігони, - переконаний Андрій Садовий.

«Вчора я підписав усі необхідні рішення, відправив звернення до голови РНБО, до Прем’єр-міністра, в Обласну адміністрацію, проінформував відповідним листом Президента, Голову Верховної Ради України. Має бути такий порядок дій: ініціатива має виходити від Кабінету міністрів або РНБО, наступний крок – це указ Президента, після чого має бути рішення Верховної Ради. Але це було би страшно, якби ми вийшли на таку формулу, бо за 1 год це питання можна врегулювати, розблокувавши полігони. Ми маємо в Україні 5,5 тис полігонів. На сьогодні несамовитий тиск на компанії, які здійснюють перевезення відходів, фактично, три з них вже оголосили форс-мажор, вони не мають куди вивозити. Ще трохи працює Грінера, Санком, Львівспецкомунтранс. Вони, фактично, основний тягар на собі тримають. Найбільша компанія – АVЕ – фактично, паралізована, вилучили всі документи, претензії мають правоохоронці до керівництва компанії. Ніхто не хоче зрозуміти, в якій складній ситуації сьогодні є місто. В мене складається враження, що це чітко спланована провокація, завдання якої – нас дотиснути. Це те, що я сьогодні бачу, як львів’янин, як міський голова. Ми не будемо здаватись, будемо бити в набат, будемо інформувати міжнародну громадськість, будемо доносити правду до львів’ян, бо це штучно створена блокада, яка триває більше року. Трохи відпускають, потім знов дотискають, а системного вирішення ми не маємо, бо з точки зору здорової логіки, коли прокуратура робила подання до суду і суд приймав рішення про закриття полігону, альтернатива одразу мала буди запропонована – куди громада міста Львова має вивозити відходи. На державному рівні це робиться дуже легко. Цього не було зроблено, усе перекидують на нас – самі їдьте і домовляйтесь, а як домовлятись, якщо будь-який полігон, який починає працювати з нашими перевізниками, одразу отримує перевірки, кримінальні справи. Люди просто бояться наших перевізників.

Якщо на території, яка не є територією, де відбуваються якісь зриви, інші речі, штучно створену біду визнавати зоною екологічного лиха – це означає знущання над громадою. Я був зобов’язаний зробити цей крок, цей крок був підтриманий комісією з надзвичайних ситуацій. я повинен реагувати на ситуацію. Але якщо держава піде по цьому сценарію – це означає, що вони до нас мають якісь свої спеціальні плани. Це звернення я зобов’язаний прийняти, як голова комісії з надзвичайних ситуацій, коли аналізуючи ситуацію, я бачу, що є загроза життю людей, треба вживати заходи. Це мій обов’язок. Якщо би працював прес, який привезли у Львів ще на початку року, цього би не було. Але цей прес також штучно заблокований, не дають можливості його налагодити, бо є у Тернопільській області полігон, який готовий приймати пресовані відходи.

Вимоги були дуже прості – «Самопоміч» має перейти у підпорядкування олігархів. Ця проста вимога мені була озвучена ще торік і постійно мені нагадується. Я не готовий здавати і продавати. Я ще до останнього маю надію, що здоровий глузд вернеться.

Ми зараз приступаємо до етапу проектування, бо має вже готове ТЕО по заводу. Проектування буде тривати 4 місяці. В цьому році плануємо розпочати будівництво сміттєпереробного комплексу. Французами визначена територія ТЕЦ-2, зараз ми фіналізуємо всі юридичні рішення, які треба приймати. Я дуже оптимістично дивлюсь у завтрашній день. Це би мав бути такий перший комплекс збудований в Україні за усіма екологічними європейськими нормами. Також рекультивація полігону. Французи дали свої напрацювання у наш український інститут, вони це все зараз опрацьовують. Є фінансова підтримка – Європейський банк реконструкції та розвитку нам гарантує найближчим часом виділення 20 млн євро, Європейський інвестиційний банк тримає чітку позицію, що 75 млн євро, які були задекларовані, мають до нас прийти. Ці кошти будуть базовими для рекультивації та будівництва заводу. Який би не був опір – динаміка є, рух вперед. Але ми повинні щодня вивозити відходи. Штучно створена проблема. Я розумію навіть тих людей, які у знак протесту виходять, перекривають вулиці. Правда, там є помічники, які їм допомагають, які одночасно є на різних вулицях. Ми повинні бути свідомими, що місто сьогодні в біді і під дуже великим тиском.

Думаю, для наших опонентів було би дуже вигідно знищити Садового, знищити «Самопоміч», щоб Львів був контрольований. А кому потрібен Львів, який має свою тверду позицію і не гнеться? Львів пережив пожежі, різну біду. Львів є і буде завжди. А де наші вороги і опоненти? Їх нема. Тільки вперед», - розповів на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий.

відео: Андрій Андрух

Протокол