У Львові триває відбір стартапів до участі у «Інноваційній весні»

  • 21.04.2017, 16:04
  • Максим Бадік
Сьогодні у Ратуші відбувся брифінг щодо форуму зі стартапів «Інноваційна весна». Прийом заявок триває до 20 травня. Відбір стартапів пройде 21 травня, а найкращі проекти винагородять та представлятимуть 23 травня під час Форуму стартапів «Інноваційна весна».

фото: Олександр Мазуренко
фото: Олександр Мазуренко

«Про проект почали говорити ще в лютому. Ми оголосили конкурс відбору технічних інноваційних проектів, нам подали кілька десятків проектів з «Львівської Політехніки». Це були проекти з галузі фізики, хімії, біології з різних наукових інституцій міста. Ми провели з ними серію семінарів, проаналізували їхню інноваційність – зробили цю роботу міжнародні експерти, яких ми долучили до проекту.

Ми побачили проблему, що наші науковці не готові говорити про комерційні речі, бізнес-плани, оцінка інвестицій тощо. Тому наш інноваційний марафон триватиме довго – форум відбудеться 23 травня, а згодом плануємо зробити «другий раунд» - додати новизну до такого марафону», - розповіла начальник управління інвестицій та проектів ЛМР Ольга Сивак.

Як повідомили в управлінні інвестицій, відбір пропозицій відбудеться в наступних категоріях:

  • Енергоефективність
  • Будівництво доріг
  • Культурний менеджмент
  • Поводження з твердими побутовими відходами
  • Відкриті дані
  • Ліфтове господарство
  • Діловий туризм
фото: Олександр Мазуренко

«Ми побачили, що частина науковців, які могли б подавати проекти від вузів, працюють в командах різних стартапах України і світу. Тому народилася пропозиція – щоб для креативних стартап-команд надати шість креативних блоків, на які вони можуть подати пропозицію свого стартапу. У присутності експертної комісії 23 травня ці стартапи будуть переглянуті. З одного боку, даємо доступ до всієї глибини інформації – щоб можна було зробити річ, що працюватиме і буде комерціалізована. З іншого боку – винагороджуємо переможців: 10 тис. грн. переможцю у кожній номінації та менторську підтримку найкращих стартапів», - каже заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

фото: Олександр Мазуренко

Пропозиції оцінюватимуть журі, до складу яких увійдуть успішні українські та міжнародні підприємці та науковці, зокрема Андрій Худо (засновник холдингу !FEST) та Андрій Павлів (CEO Ni-X). В управлінні наголошують – проекти, що найбільше сподобаються журі, отримають можливість фінансування від провідних підприємців України. Найкращі стартапи здобудуть грошову винагороду в розмірі 10 тис. грн, менторську підтримку, а також нагоду імплементувати інноваційні рішення у сфери діяльності міста.

«Сама ідея «Інноваційної весни» - прояв здатності української та львівської науки працювати в контексті бізнесу та заробляти для себе гроші. Закликаю усіх – якщо при такому багатстві патентів, які генерує наша наука, є ліцензійні угоди, які продані, а університет заробив гроші – зголошуйтеся на форум, ми з радістю це почуємо і дуже цього потребуємо. Якщо український університет заробив гроші для інвестора – розкажіть цю історію. Ми пробуємо донести – якщо ви зробите інвестора та бізнес щасливим – щасливою стане і наша наука», - зазначив Ігор Катерняк, директор UDL System.

фото: Олександр Мазуренко

«Якщо подивимося на прогресивні інноваційні держави, то бачимо, що успіх цих держав – у співпраці міста, держави, вузів, науки, підприємств і стартапів. Тобто створюється середовище, що підтримує інновації. З одного боку, має бути рівень освіти, що підтримує інновації і розвиток. Те, що робиться у вузах, має також мати підтримку підприємств та інвесторів. Місто може вирішувати свої проблеми – легше це робити разом з інноваційними командами та їх стартапами з новими рішеннями. Є багато прикладів – Амстердам, Тель-Авів, Таллінн. Для стартапів дуже цікава можливість – не просто створити продукт, а зробити так, щоб він жив своїм життям», - наголошує радник міського голови Львова Яніка Меріло.

Надсилати пропозиції стартапів можна у довільному форматі на електронну адресу invest@city-adm.lviv.ua. Контактна особа – Юстина Лукович, телефон +38-032- 254-6006.

Нагадаємо, що Інноваційна весна - це форум, спрямований перетворити наукові ідеї в технологічно базовані стартапи, які дозволять створити нові робочі місця та призведуть до інноваційного прориву економіки міста.

відео: Андрій Андрух