Розпочато розробку Стратегії розвитку Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького

  • 03.03.2017, 12:54
  • Уляна Шпуляр
В управлінні культури ЛМР розпочали роботу над Стратегією розвитку Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Результати мають представити вже у травні цього року.

фото: Олександр Мазуренко

«Місто має унікальний музей, який має патроном і Климентія Шептицького, і Тараса Шевченка, і з благословенням Андрея Шептицького цей ореал отримав нове дихання, і серйозний поштовх для розвитку. Насправді, це одне із найулюбленіших міст для львів’ян та гостей нашого міста.

І ми дійсно маємо унікальну ситуацію, коли є з однієї сторони музей, з іншої сторони сюди приходять і моляться в ті самі храми, які є музейними експонатами. І це дає їм життя. Безперечно, має бути спільна праця, має бути дуже велика робота.

Вчора в нас була сесія міської ради і колеги депутати підняли питання, що ми зобов’язані віднайти більші фінансові можливості для фінансування нашого музею. Пам’ятки архітектури, які знаходяться, з кожним роком не стають молодшими і утримання їх – це значні кошти. Розуміння депутатського корпусу є і ми домовилися, що ми на наступне пленарне засідання виділимо окрему стрічку в бюджеті, де ми суттєво збільшимо фінансування на наш музей.

Безперечно, що потрібно почути мудрі думки архітектурного середовища, церковного середовища, щоби ось це співжиття музею і Лаври, яка знаходиться на території музею, було мирне.

Насправді, дуже багато гостей приїжджає до Львова, приходячи в цей музей і заходячи в цю церкву, вони утримують такий позитивний приплив енергетики, що це потрім розказують роками.

Тому підтримуємо і будемо спільно робити усе, щоби гордитися нашими пам’ятками архітектури, особливо нашими храмами, які є окрасою. Львів часто називають містом молитви», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«З метою гармонійного розвитку Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького та сприяння духовному розвитку Монастиря Свято-Іванівської Лаври Студитського Української Греко-Католицької Церкви, розташованої на території Музею народної архітектури та побуту, враховуючи пропозиції робочої групи, утвореної відповідно до розпорядження міського голови від 21.06.2016 року №270, пропоную розпочати розробку Стратегії розвитку Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Управління культури буде відповідальним за розробку стратегії цього розвитку і цю стратегію пропоную підготувати до 15 травня цього року.

До 2003 року музей належав до обласної адміністрації і дуже мало коштів виділялося на реставрацію об’єктів музею. Зараз кожного року Львівська міська рада виділяє все більше коштів і музей шукає різні джерела - спонсорські і меценатів для підтримки об’єктів музею.

Цього року маємо пропозицію від Монастиря Свято-Іванівської Лаври, від отця Юстина, що він допоможе нам відреставрувати церкву села Тисовець, Михайлівську церкву із села Тисовець і надасть нам 30 тис. гонти для перекриття даху. А працівники музею відреставрують цю церкву. Тобто, ми спільними зусиллями це будемо робити», - зазначив Роман Назаровець, директор Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького.

«Я дякую, що минулого року створили спільну робочу групу разом з Владикою Ігорем (Возьняком) і ми вирішили, що підставовим питанням є напрацювання нової стратегії. Ми дуже зацікавлені в тому, щоби музей розвивався якнайбільше, тому що це є особливе місце для львів’ян і ми не бачимо розвиток лаври без розвитку музею. Ми це бачимо лише у взаємній співпраці», - зазначив отець Юстин, настоятель Свято-Іванівської Лаври.

До роботи над розробкою Стратегії розвитку Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького будуть залучені професійні, духовні та культурні середовища міста.

Окрім цього під час створення та представлення результатів пройдуть публічні обговорення.

Стратегію мають презентувати у першій половині травня 2017 року.