У школах Львова стартував соціально-медичний проект «Здорові діти»

  • 28.03.2017, 15:05
  • Марія Демчина
У школах міста 27 березня стартував соціально-медичний проект «Здорові діти». 115 навчальних закладів та понад 70 тисяч школярів стануть активними учасниками унікального проекту, мета якого – дослідити здоров’я дітей шкільного віку у Львові, виявити групи ризиків, запропонувати рекомендації щодо лікування і профілактики захворювань, а також визначити епідеміологічну карту міста. Для кожного учасника буде створено особистий віртуальний кабінет, на який вже на початку літа надійдуть результати дослідження та профілактичні рекомендації.

«Ми прагнемо допомогти у лікуванні тим, хто потребує медичної допомоги, і зберегти здоров’я дітей, які йдуть до школи здоровими. А в майбутньому – створити великий медичний портал, де буде міститися уся найважливіша інформація для батьків школярів. Цей проект скерований на те, щоб ми зрозуміли, що робиться з нашими дітьми, щоб отримали вікову характеристику захворювань, бо  в різних вікових категоріях дітей – різні захворювання і проблеми. Зрозумівши проблеми дітей і залучивши до співпраці батьків, ми можемо досягнути значного ефекту», - розповів професор кафедри педіатрії ЛНМУ ім.Д.Галицького Сергій Няньковський.

Як розповіла координатор проекту «Здорові Діти» Марія Пучніна, анкета, яку розробили медичні фахівці, складається з 89 простих питань, які дозволяють зайвий раз поспілкуватися з дітьми про здоров’я. «Це дуже хороший інструмент в першу чергу для батьків, щоб зрозуміти, який стан і скарги є в дитини, і це корисно для шкіл, щоб ми могли розуміти, що варто змінювати і вдосконалювати в організаційному процесі. Анкета складається з двох частин – поради для батьків, які можна використовувати, і другу необхідно відрізати і з заповненими даними здати в школу», - зазначила Марія Пучніна.

За словами в.о. начальника управління освіти ЛМР Зоряни Довганик, минулого тижня провели зустріч з керівниками навчально-освітніх закладів, щоб вони донесли інформацію до батьківської громади про те, що цей проект добровільний, але надана інформація зможе спільно  попередити захворювання у дітей.

«Отримавши результати такого анкетування, ми зможемо в навчальних закладах, в першу, чергу, займатися попередженням захворювань, тобто зможемо долучити вчителів фізкультури, вчителів предмету «Основи здоров’я», батьківську громаду, щоб проводити певного типу навчання, тренінги, зможемо, за потреби,  говорити з надавачами послуг про зміну раціону харчування у шкільних їдальнях. Це справа добровільна, але звертаємося до усіх батьків, щоб вони приділили увагу своїй дитині і, можливо ця інформація, яку вони подадуть в цій анкеті, допоможе нам спільно  попередити захворювання у дітей. Бо не тільки батьки, а й школа сприяє тому, щоб діти вели правильний і здоровий спосіб життя», - наголосила Зоряна Довганик.  

Проект реалізовуватиметься у чотири етапи. Діти в усіх школах Львова отримають анкети і разом з батьками вдома відповідатимуть на питання. Збір і опрацювання відповідей на запитання здійснюватимуть фахівці кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету. Отримані дані вноситимуться у спеціальну базу даних, що дозволить розподілити дітей за групами ризиків і схильністю до тих чи інших хвороб.

За словами координатора проекту «Здорові Діти», співзасновника БФ «Я не один» Олександра Єгорова, для кожного учасника проекту буде створено особистий віртуальний кабінет, на який вже на початку літа надійдуть результати дослідження та профілактичні рекомендації. «Окрім паперового вигляду анкети, ми будемо уніфікувати все через єдиний медичний портал, який вже розроблений і перебуває на стадії тестування. Сайт матиме два блоки – інформативний, він наповнюватиметься кафедрою педіатрії університету, і тут  батьки зможуть знайти фахові відповіді на запитання. Другий – електронні анкети», - пояснив він.

Найважливіший етап проекту – клінічна діагностика та вироблення рекомендацій для батьків, діти яких потрапили у групи ризику. До кожної родини, яка стала учасником проекту, вийдуть на зв’язок працівники благодійного фонду «Я не один»  і  запропонують пройти консультацію у фахівців кафедри педіатрії. За потреби  лікар скерує дитину  до відповідного фахівця у поліклініці чи лікарні на обстеження згідно з наданими рекомендаціями. Додамо, що під час такого попереднього проекту повернення анкет становить 80-90%.

 «Дуже важливим методом лікування є профілактика, виявлення захворювань на ранньому етапі. Ми йдемо до пацієнта, до родини, бо складно буває прийти мамі з дитиною в поліклініку, в стаціонар, тому ми реалізовуємо це в школах. І друга важлива  мета – ми додатково мотивуємо і залучаємо студентів, молодих лікарів під наглядом професорсько-викладацького складу університету до лікарської практики», - наголосив Андрій Дворакевич, лікар-хірург, голова медичної ради  БФ «Я не один».

Ініціатори проекту – благодійний фонд «Я не один» спільно з  кафедрою педіатрії №1  Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького за підтримки Львівської міської ради. В планах організаторів – розроблення анкети харчової поведінки.