Лікарі міської дитячої лікарні Львова пройшли стажування у клініці Канади SickKids

  • 18.12.2017, 11:53
  • Марія Демчина
Уже п’ятий рік поспіль триває співпраця між міською дитячою клінічною лікарнею м. Львова та лікарнею SickKids м. Торонто (Канада). Цієї осені у канадській клініці здобували новий досвід лікар-невролог Оксана Лозицька та дитячий анестезіолог Катерина Свідняк.

Як розповіли у міській дитячій клінічній лікарні, лікар-невролог Оксана Лозицька стажувалася чотири тижні у неврологічному відділенні під керівництвом лікаря Крістіни Го, яка під час відвідин міської дитячої лікарні у жовтні 2017 року впродовж тижня консультувала пацієнтів із судомами при епілепсії та вадами центральної нервової системи.  Під час стажування лікар-невролог брала участь у щоденній роботі клініки епілепсії, і щотижня відвідувала конференції, під час яких обговорювали складні клінічні випадки, а провідні спеціаліст з поза меж клініки – читали лекції.

Одночасно, під керівництвом лікаря Крістофера Томлінсона, у відділенні інтенсивної терапії новонароджених клініки SickKids стажувалася лікар-анестезіолог дитячої лікарні Катерина Свідняк.  Співпраця у сфері неонатології тільки розпочалася, і лікар брала участь у щоденній роботі відділення інтенсивної терапії новонароджених. Щотижня у відділенні обговорювали клінічні випадки з радіологами, нейрорадіологами, хірургами, а один раз в тиждень відбувалися клінічні конференції. Також лікар-анестезіолог детальніше вивчила аспекти застосування лікувальної гіпертермії, апарат для проведення якої міській дитячій лікарні у червні цього року подарувала компанія Soft Server та Благодійний фонд «Відкриті очі».

«Лікарі, які пройшли стажування, уже діляться зі своїми колегами навиками та знаннями, здобутими у клініці SickKids м.Торонто. Незабаром запланований візит доктора неонатолога Крістофера Томлінсона, під час якого у відділенні інтенсивної терапії новонароджених нашої установи триватиме спільна робота із консультуванням пацієнтів, а також запланований курс лекцій для лікарів міста Львова. Сподіваємось на розвиток    співпраці не лише у сфері неонатології чи неврології, але й у інших педіатричних спеціальностях», - зазначають у міській дитячій клінічній лікарні м. Львова.  

Додамо, що під час стажування львівських лікарів у Канаді,  з візитом у клініці SickKids перебувала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, і вона зустрілась з українськими лікарями. 

Довідка

Головою проекту співпраці МДКЛ та SickKids є професор Джеймс Т. Рутка; донором та партнером співпраці є  лікарня SickKids Foundation, Канадський благодійний фонд «Дітям Чорнобиля в Україні» та громада українців в Канаді. Координатором проекту від благодійного фонду є Мирослава Ромах – доктор медичних наук, професор, психіатр.

В рамках співпраці у 2013 році на базі МДКЛ провели перший міжнародний майстер-клас з нейрохірургії з теоретичною та практичною частинами. У 2014 році дитячій лікарні було подаровано сучасний набір нейроендоскопічного обладнання фірми «KarlStorz» для виконання малоінвазивних операцій на мозку (вартість 86 тис. доларів). За час співпраці  канадські лікарі спільно з лікарями-нейрохірургами МДКЛ провели 9 операційних втручань з надскладною нейрохірургічною патологією, які до цього часу в Західній Україні не проводились. Також у рамках співпраці лікарі дитячої лікарні проходять стажування в Sick Kids Hospital.

Окрім того, влітку 2017 року міській дитячій лікарні Львова в  рамках співпраці SickKids Hospital, канадські меценати передали низку спеціалізованого обладнання для операційної нейрохірургічного відділення, загальною вартістю 10,8 млн. грн.