«Якщо бажаєш завжди залишатись на вершині, то повинен багато працювати над собою»,- А. Садовий на святі Першого дзвоника у СЗШ № 13

  • 01.09.2017, 14:33
  • 4531
  • Уляна Шпуляр
Сьогодні у школах Львова пролунав Перший дзвоник нового навчального року. Цього року вперше до школи пішла рекордна кількість першачків - 8523 дитини, що у порівнянні з минулим навчальним роком на 300 дітей більше. Навчальний рік у Львові розпочався з уроку про екологічну культуру. У школі № 13, що на Сихові, першачків цього року 120. Усіх їх привітав з початком навчання міський голова Львова Андрій Садовий, який завітав у школу на свято Першого дзвоника.

«Я не знаю, хто переживає більше – першокласники, чи їх батьки, але певне хвилювання відчувається. Я думаю, що час мине дуже швидко, і хороші педагоги робитимуть все, щоб дітям було не скучно, та щоб вони отримували нові знання. Щоб бути успішним у сьогоднішньому світі, потрібно чимало знати і мати багато різних навичок, бо світ змінюється і щодня з’являється щось нове та цікаве. Якщо бажаєш завжди залишатись на вершині, то повинен завжди багато працювати над собою.

В мене вдома проблемою залишається спонукання дітей до читання книжок, зважаючи, що зараз все модернізовано і конкурувати з телевізором чи айфоном важко. Але якщо книжка дійсно цікава, то з цим можна боротись, і проблема відпаде сама собою.

Що хочу побажати нашим учням? Щоб ви завжди йшли до школи із задоволенням, щоб завжди мали бажання навчатись, і тут багато залежить від викладачів – щоб діти мали бажання сюди приходити та мали хорошу атмосферу дружби та взаєморозуміння.

Також хочу звернутись до батьків: не забувайте, що школа не зробить за вас те, що маєте робити ви. Батьківська відповідальність була, є та буде завжди. Тому на дітей треба завжди мати час. На жаль, я маю обмаль часу на виховання власних дітей (але дружина це компенсує), тому прохання не повторювати чужих помилок, бо час, коли дитина є ще малою, ніхто ніколи потім не поверне. І кожна година, проведена з батьками, з вдячністю буде згадуватись вашою дитиною, бо приклад, взятий з батьків, є найвеличнішим.

Спілкуючись з директором школи, ми прийняли важливе рішення - передбачити бюджет для облаштування спортивної інфраструктури біля школи і поза нею, щоб, власне, зробити хороші спортивні снаряди, майданчики, виділити територію на стадіон і облаштувати спортивні зали.

Тому ми беремо за мету інвестування коштів в спорт, бо це важливо для навчання. Адже коли людина фізично здорова, вона здатна до навчання. І я, в свою чергу, наступного року приїду перевірити якість проведених робіт»,- зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Довідка

Середня загальноосвітня школа № 13 збудована в 1992 році. Її проектна потужність – 33 класи, 1290 учнів та басейн.

Станом на зараз у школі навчається 968 учнів, 33 класи, 15 початкових класів і 16 середніх класів. Цього року школа приймає 120 учнів перших класів (4 класи).

Школа має хіміко-біологічний профіль. Тут створені хіміко-біологічні класи та класи з навчанням учнів у НУ «Львівська політехніка». Співпраця полягає в тому, що учні після 9 класу ідуть навчатись у НУ «Львівська політехніка»: 4 дні на тиждень вони навчаються в школі і один день – у Львівській політехніці в Інституті підприємництва і перспективних технологій. Протягом двох років: 10-11 клас, - вони там навчаються і тоді мають змогу продовжувати навчання у цьому виші.

У минулому році в СЗШ № 13 проводились ремонти. Було виділено 600 тис. грн на капітальний ремонт туалетних кімнат. У 2017 році – 90 тис грн для часткової заміни вікон, а також 120 тис грн – на ремонт частини даху.

Школа має хіміко-біологічний напрям. Учні беруть участь у написанні проектів «Дотик природи». Учениця стала переможницею всеукраїнського конкурсу, який відбувався у Львові. Її робота була визнана найкращою.

Велику увагу приділяють науково-дослідній та пізнавальній роботі учнів школи. Тому вони є переможцями конкурсів і районних і міських щодо написання реферативних науково-дослідницьких робіт з християнської етики, з хімії, біології.

Учні школи завжди беруть участь у міжнародному конкурсі ім. Тараса Шевченка, у міжнародному конкурсі з української мови ім Петра Яцика. Активно ведеться краєзнавча робота і учні завжди беруть активну участь у краєзнавчих конкурсах і посідають призові місця.

Хоч школа і загальноосвітня, але за результатами предметних олімпіад серед шкіл Сихівського району вона вже кілька років поспіль входить у чільну 10-ку.

У школі існує 3 комп’ютерні класи.

У минулому році було придбано за кошти міста сучасний комп’ютерний клас, який встановлено, і з 1 вересня діти мають змогу у цьому класі навчатись.

Велика увага приділяється роботі гуртків. У школі працюють гуртки за інтересом, які охоплюють дітей талановитих до образотворчого мистецтва, музики, спорту. В цьому році ввели ще гурток «Юний фотограф», що теж дуже зацікавило учнів.

Школа постійно бере учать у доброчинній діяльності, волонтерській діяльності. Щорічно проводять Ярмарку дитячої випічки, кошти від якої цільово скеровують на лікування бійців АТО. Цього року також проводили збір макулатури і близько тисячі гривень зібрали і передали у військовий госпіталь, щоб ці кошти були належно використані.

відео: Андрій Андрух