«Громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом», – Андрій Садовий

  • 15.08.2016, 16:47
  • Мар’яна Щепанська
Сьогодні, 15 серпня, стартує прийом проектів від громади, які реалізовуватимуть за кошти бюджету розвитку Львова вже наступного року.

фото: Оллександр Мазуренко

Львів матиме найбільший громадський бюджет серед міст України – щонайменше 16 млн грн. Відповідне положення передбачає, що він не може бути менший за 1% бюджету розвитку того року, у який подають проекти. Цьогоріч бюджет розвитку міста складає 1,6 млрд грн., тож відповідні проекти реалізовуватимуть за його кошти уже наступного року.

«На моє переконання, громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом. Найкраще це можна зробити через уможливлення контролю за фінансами, – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. – Також важливо, що це все відбувається паралельно з електронним врядуванням, і я б дуже хотів, щоб мешканці більш активно користувалися новітніми технологіями. Тепер важливо донести цю інформацію до всіх львів’ян, адже якщо людина бере безпосередню участь у тій чи іншій справі, вона відчуває свою силу в тому, що її голос почуто. Маю надію, що наступного року в цей час ми вже зможемо виїхати на ті об’єкти, які будуть в роботі в рамках проекту. Також я вважаю, що ми повинні дати зі Львова хороший старт, щоб така ініціатива була по всіх містах нашої країни. Треба вчити людей уміти працювати з бюджетними коштами і впливати на те, що робиться довкола них».

Подавати свої проекти на конкурс зможуть громадяни, яким виповнилось 16 років, однак не лише львів’яни, а й люди, які тут працюють або навчаються, мають нерухомість чи народилися у Львові.

Зокрема, до розгляду прийматимуть проекти двох видів: малі – районного значення, вартістю від 20 до 200 тис грн, та великі – міського значення, вартістю від 200 тис. грн до 3 млн грн. Впродовж року одна людина зможе подати максимум 2 проекти – один великий та один малий.

«USAID прийняло рішення відібрати міста, з якими буде співпрацювати щодо розробки концепції методології громадського бюджету. Наша організація безпосередньо обрала для цього 14 міст. Із декількома з них ми працювали набагато довше, ніж зі Львовом. Однак саме Львів є першим містом, яке в рамках нашого проекту сьогодні запроваджує бюджет участі. І тут надзвичайно важливим було бажання місцевої влади проводити діалог з громадою», – підкреслив генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження») В’ячеслав Зубенко.

Охочі подати свої проекти зможуть зробити це через спеціально створений сайт https://gb.city-adm.lviv.ua/ (або lviv.pb.org.ua), заповнивши тут відповідну реєстраційну форму, або через Центри надання адміністративних послуг. Однак, щоб подати проекти, авторам необхідно заручитися підтримкою та надати на конкурс списки і підписи мешканців: 25 для малого проекту та 50 – для великого.

Прийом заявок триватиме відсьогодні до 15 вересня. Із 15 вересня до 1 листопада подані проекти аналізуватимуть та опрацьовуватимуть.  Далі, з 1 до 15 листопада, триватиме голосування, результати якого відображатимуть он-лайн. Переможців проектів виберуть до 1 грудня. Їхня кількість залежатиме від вартості вибраних проектів. Слід додати, що 40% від загальної суми громадського бюджету витратять на великі проекти та 60% - на малі.  «Таким чином, усі мешканці Львова, маючи ідею, зібравши 25 підписів для малих проектів та 50 підписів – для великих, можуть заповнити аплікацію на сайті чи занести відповідні документи з аплікацією із сайту в ЦНАП», – зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. Він також додав, що проголосувати можна буде не лише он-лайн, а й у Центрі надання адміністративних послуг, працівники якого допоможуть зробити це всім охочим.

Громадський бюджет впроваджує Львівська міська рада за підтримки ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД), що реалізує проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження».

Нагадаємо, відповідне положення про громадський бюджет було затверджене на сесії міської ради у червні цього року.

відео: Андрій Андрух