«Якщо більшість львів’ян за демонтаж, то ми повинні це зробити цивілізовано», - Ю. Чаплінський про Монумент Слави

  • 10.07.2017, 16:31
  • Марія Демчина
Сьогодні члени робочої групи з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави, що на вул. Стрийській, розповіли про попередні результати роботи. Як наголосив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, якщо мешканці Львова вважатимуть, що Монумент потрібно демонтувати, то це питання має вирішуватись законним шляхом на сесії міської ради. Адже технічно це дуже складний демонтаж.

«Якщо громада Львова більшістю вважатиме, що цей монумент потрібно знести, то очевидно, що це питання має вирішитись на рівні сесії депутатів міської ради. В будь-якому випадку цей демонтаж не є звиклим демонтажем, де краном можна потягнути і перенести конструкції. Це тонни залізобетону, бо за радянських часів це робилося дуже скрупульозно, і міська рада повинна виділити гроші на відповідні роботи, на проект демонтажу, має бути погоджений кошторис і тоді вже можуть починатись якісь дії. Це не є простий процес.

Якщо більшість львів’ян за те (демонтаж, - авт), то ми повинні це покласти в законне русло і зробити це цивілізовано, ніж говорити про якісь самовчинні знесення. Основні дві думки, які комісія висловила, це демонтаж і можлива музеєфікація цього комплексу. Музеєфікація – річ, яка може бути і як реконструйована площа, і як частковий демонтаж, так і повний демонтаж для переселення в музеї. Тобто це є тема для наступних зустрічей і обговорення», - зазначив Юліан Чаплінський.

Як додав заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, все залежить від того, яке рішення буде напрацьоване в кінцевому результаті. «Одне рішення може передбачати необхідність сесії міської ради, інше – необхідність рішення виконавчого комітету, можливо буде рішення, яке передбачатиме ще ряд інших документів. Заслухавши інформацію про аварійність вже на попередньому засіданні робочої групи в четвер, відповідно сьогодні вже розпочалися дії, була одна комісія, є тимчасове загородження, і почалися роботи з Політехнікою. Будь-яке з цих рішень вимагає чіткого обґрунтування», - пояснив Андрій Москаленко.

«Що стосується декомунізації, то Інститут національної пам’яті дав відповідь про те, що юридично цей пам’ятник не підпадає під закон про декомунізацію. І тому рішення про його знесення є виключно відповідальністю місцевих органів самоврядування», - додав Юліан Чаплінський.