«Україна – це не територія на карті світу, а це українці – вільні люди, які хочуть бути успішними», - А. Садовий під час відкриття Львівського Безпекового Форуму

  • 30.11.2017, 10:41
  • Христина Процак
Яким має бути новий безпековий порядок в світі – такою є головна тема Львівського Безпекового Форуму, який стартував сьогодні і триватиме ще завтра у Центрі ім. Митрополита Андрея Шептицького УКУ. Спікерами Форуму є авторитетні фахівці та експерти з США, Канади, Європи та України. Учасників Форуму привітав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Це питання, які нам поставило життя і досвід. Спочатку був страх, пов’язаний з війною, з нашою безпорадністю. Безпорадним виявився світ, який сам для себе з’ясував, що порядкує право сили, а не сила права. Тоді з’явилась воля вижити, зберегти себе, бути. Так почалась боротьба. Зрозуміло, що політики включились до цієї боротьби. Вони докладали величезних зусиль, але ці зусилля більше докладались до подолання наслідків хвороби. Один з прикладів – питання внутрішньо переміщених осіб. Багато аналітиків присвячують свою увагу внутрішньо переміщеним особам. Жоден аналітик за 4 роки не побудував рефлексії, яка природа, що багато хто втікав не від війни, а від деспотії в демократію. Ніхто не задумувався, що для них там – ворог. Ми всі разом зосереджуємось на тому питанні, яке нам симпатичне. Тоді з’явилась ідея поговорити про наше, про спільне, про природу речей. Люди відчувають цю правду і вони нас запитують. Наша нездатність дати відповіді на ці питання призводить до того, що люди втрачають довіру до нас. Ідея дискусії – поговорити про природу речей і почути один одного, щоб побудувати довіру, яка допоможе шукати кращі рішення, бути більш відповідальними за ті рішення, які ми приймаємо», - розповіла віце-спікер ВРУ Оксана Сироїд.

«Нам приємно, що в тих стінах нового будинку відбувається така важлива подія, найважливіша за цей рік для Львова і України. Нам треба дальше подивитись. Україна сьогодні досвідчує чогось незрозумілого, щоб дати поштовх для роздумів про безпеку для цілого світу. Ви тут для того, щоб цей досвід перетворити в нову якість, щоб не було більше загроз. Бажаю, щоб ми разом зрозуміли, що Бог нам хоче сказати. Ми всі разом маємо бути відповідальні за спільні рішення», - розповів отець Богдан Прах, ректор УКУ, під час відкриття Форуму.

«Я сьогодні маю приємність витратити більше часу для слухання, бо таке прекрасне гроно, яке є сьогодні тут, рідко коли можна зібрати в одному місці. 

Я мав дуже цікаву розмову з міністром оборони Ізраїлю, я йому розказував про ситуацію в Україні і він порадив нам одне - вижити. Це питання сьогодні не тільки стосується України, адже це питання актуальне для всіх. Сьогодні мудрі люди в світі глибоко розуміють, що вижити важко у цей непростий час. Але ми вижили. ХХ століття принесло нам науково-технічний прогрес, були революції, це століття дало право нації на прояв, також були війни, геноцид, жахливі речі. У ХХ столітті Львів був у 6 різних країнах. Я не знаю, чи є в світі місто, яке відчуло на собі, що ж це таке. Що далі? Ми були жертвою, але ми більше не хочемо бути жертвою. І українці проказали свої силу, коли у 2013 році вийшли з голими руками проти агресора. Нам важливо показати, що Україна – це не просто територія на карті світу, адже нам треба показати, що Україна – це українці, це вільні люди, які хочуть бути успішними і мати хороші відносини з сусідами. Сьогодні на цьому Форумі я очікую мудрих думок, мудрих порад.

Ви тут, надіюсь, краще побачите і свої проблеми, адже ми всі дуже сильно зв’язані між собою. Я б хотів мати велику надію, що, власне, ви до Львова приїхали не тільки через гостинність і прекрасну атмосферу нашого міста, а ви приїхали сюди, тому що вам важливе поняття людської гідності і свободи, як і для УКУ, для мене, для моїх друзів, які спільно працюють, аби змінити наше життя на краще», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова, під час офіційного відкриття Форуму. 

Серед спікерів Форуму – генерал Бен Ходжес, командувач сухопутними військами НАТО в Європі; Майкл Карпентер, колишній заступник державного секретаря з питань оборони США; Джеймс Безан, член парламенту Канади; Джеймс Шерр, аналітик, письменник, політолог з міжнародним визнанням; Гленн Ховард, директор Jamestown Foundation, впливової американської аналітичної організації; Свен Сакков, директор національного інституту безпеки і оборони Естонії. Модератори Форуму – Мирослава Гонгадзе, Браян Борнер, Наталія Соколенко, Валерій Пекар, Мері О'Хаген та інші відомі іноземні та українські журналісти та експерти. 

«Питання часу – що прийде на заміну нинішній моделі міжнародної безпеки, наскільки в неї повірять люди, які зараз є в стані невизначеності та страху? Адже неспроможність міжнародних безпекових інституцій визнати реальність, назвати війни – війнам, а агресорів – агресорами, зухвалість та безкарність порушників безпекових договорів – нищать довіру людей. Війна в центрі Європи, дезінтеграційні процеси в ЄС, звинувачення у залежності ОБСЄ, слабкість ООН – є наслідками дефіциту легітимності безпекових інституцій», - розповідають організатори Форуму.

Під час Форуму відбудуться дискусії з пошуку відповідей на питання, які надзвичайно важливі для України. Це, зокрема, як припинити заохочення агресора: хто має брати участь в переговорах із врегулювання конфлікту, чи торгівля з агресором легітимізує дії агресора і чи санкції є достатнім по собі інструментом стримування військової агресії?

Спікери Форуму обговорять механізми де-окупації, демілітаризації та реінтеграції. Зокрема, чи можливе після закінчення зовнішньої агресії примирення без покарання винуватців і спільників і хто має нести відповідальність за війну, яка не названа війною?

Також на Львівському Безпековому Форумі буде презентовано результати дослідження «Це – війна. Суспільна думка щодо так званого конфлікту на Сході України».

Додаткова інформація про спікерів та організаторів Львівського безпекового форуму, програма заходу - на сайті http://www.lvivsecurityforum.org