До Дня святого Миколая вісім освітніх закладів міста отримають книги, надруковані шрифтом брайля

  • 15.12.2016, 09:33
  • Марія Демчина
Завтра, 16 грудня, о 12:00 Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» передасть публічним бібліотекам і спеціальним школам-інтернатам міста твори І.Я. Франка, надруковані рельєфно-крапковим шрифтом. «Грицеву шкільну науку», «Сойчине крило» (3 частини) та «Коли ще звірі говорили» (4 частини) отримають вісім освітніх закладів.

Усі літературні твори надруковані в рамках проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос», підтриманого управлінням соціального захисту Львівської міської ради.

Книги отримають навчально-реабілітаційний центр для дітей з вадами зору «Левеня», спеціальна школа-інтернат №100 для сліпих дітей, ГО «Фонд реабілітації незрячих», спеціалізована бібліотека для сліпих ім. Т.Г. Шевченка УТОС, обласна дитяча бібліотека, міська сенсотека та медіатека, обласна універсальна наукова бібліотека та ін.

«Приємно зауважити, що книги для незрячих читачів потраплять не лише в спеціальні бібліотеки та навчальні заклади для осіб з вадами зору, але й у звичайні бібліотеки. У такий спосіб організація на практиці втілює принцип рівних можливостей, реалізовуючи ратифіковану Україною «Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю».

Усі твори друкувались шрифтом Брайля у Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Впродовж 2016 року Ресурсний центр Львівської політехніки надрукував 22 твори рельєфно-крапковим шрифтом для незрячих дітей різного віку, при тому, що протягом усього періоду Незалежності в Україні надруковано близько 300 літературних творів для незрячих читачів», - розповідає Оксана Потимко.

Передача книг відбудеться в ресурсному центрі НУ «Львівська політехніка»  (вул. Митрополита Андрея, 3, кімн. 39). До участі запрошені представники бібліотек, спеціальних шкіл-інтернатів, навчально-реабілітаційних центрів, громадських організацій.