Львів передав для Луцька серію художніх фільмів з аудіодискрипцією

  • 21.08.2017, 10:20
  • Марія Демчина
В серпні 2017 року Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів - УСІ», відповідно до звернення дирекції компанії «VolWestGroup», передав на безоплатній основі серію художніх фільмів з аудіодискрипцією (тифлокоментарем). Передбачено, що ці фільми транслюватимуться в культурно-розважальному центрі «Адреналін сіті» м. Луцька для осіб з важкими порушеннями зору та інших категорій осіб з інвалідністю.

«З 2013  року  в  Україну  впевнено увійшла нова соціальна послуга –  аудіодискрипція  (тифлокоментування)  кінофільмів, мультиків, вистав тощо для  осіб   з  важкими  порушеннями  зору.  Ініціаторами  і розробниками  української  методики аудіодискрипції стали львів’яни – актриса  Олександра  Бонковська, композитор Юрій Саєнко, ініціатор і експерт  Оксана  Потимко.  Починаючи з квітня 2013 року, вже виготовлено 5 художніх  і  документальних  фільмів  (у  т.ч. – стрічку культового режисера  Олеся Саніна «Поводир», на замовлення компанії «Discovery»  – адаптовано  декілька  документальних  фільмів  про  Північну Америку), десятки  мультиплікаційних фільмів та ін. З 2015 року відкрито курси аудіодискрипції для акторів, освітян, гідів та ін. Тепер ми передали для Луцька серію художніх фільмів з аудіодискрипцією, і їх, як запевнили в дирекції компанії «VolWestGroup», транслюватимуть осіб з  важкими  порушеннями зору та інших категорій осіб з інвалідністю», - розповіла керівник ресурсного центру НУ «Львівська політехніка» Оксана Потимко.

Додамо, що зараз Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів - УСІ» працює  над  створенням  аудіодискрипції  до 26-серійного мультфільму  «Лис  Микита».  Фінансовим  партнером проекту є управління соціального захисту Львівської міської ради.

Ініціатори  аудіодискрипції  сподіваються,  що  з  часом  незрячі та слабозорі люди всієї України оцінять інновацію так, як змогли її відчути львів’яни.