Звання «Почесний громадянин міста»

Губка Іван

Губка Іван - член Національної Спілки письменників України (з 2004р.), відомий письменник, автор книжок про національно-визвольну боротьбу українського народу, головний редактор часопису «Воля і Батьківщина». Учасник національно-визвольної боротьби, Норильського повстання, один з організаторів підпільної організації Український Національний фронт.

Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2007р.) та медаллю «Почесна відзнака» Національної Спілки письменників України (2007р.). У 1948р. був заарештований і звинувачений у співпраці з підпіллям. Війський трибунал МВС по Львівській області в 1949р. засудив його на 25 років позбавлення волі. Був етапований до Караганди.
У 1956р. на підставі «Указу про неповнолітніх» був звільнений від подальшого ув'язнення із зняттям судимості.
У серпні 1957р. повернувся в Україну.
На початку 1965р. увійшов до підпільної організації «Український Національний фронт», створив у Львові підпільну групу цієї організації, яка вела поширення журналу «Воля і Батьківщина»
У 1967р. був заарештований та засуджений Львівським обласним судом на 6 років позбавлення волі в таборах суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у Мордовських таборах.
В Україну повернувся у 1977р. У 1989р. став членом Української Гельсінкської Спілки, був одним з керівників її обласної організації.
Один із засновників і голова Спілки політичних в'язнів України, за його ініціативи СПВУ у 1992р. об'єдналася з Всеукраїнським товариством політичних в'язнів і репресованих.
Один із засновників Конгресу Українських Націоналістів, був головою ЛОО КУН, член Проводу ЛОО КУН.
Бере активну участь у громадсько-політичній роботі, багато виступає у молодіжних середовищах з лекціями про національно-визвольну боротьбу.


Звернення подала Львівська обласна організація Конгресу Українських Націоналістів.